alt

פיתוח העיר אלעד – לא מה שחשבתם

עתיקות, מערת קבורה ופרחים מוגנים: מה עושים כששכונות חדשות בנות 4,000 יחידות דיור צריכות להיבנות, אבל בכל פעם נתקלים בעוד טוויסט בעלילה שמעכב את התכנון והביצוע?

התוכנית להרחבת אלעד תוך פיתוח שכונות מגורים חדשות יוצאת לדרך. היא תתן מענה לתוספת מגורים הנדרשים לעיר המתפתחת ולצרכי הדיור במגזר החרדי, וכן תציע שטחי ציבור, תעסוקה ומסחר נוספים לטובת חוסנה הכלכלי של העיר. לאלעד אין הרבה אפשרויות התרחבות מאחר שהיא גובלת בשטחי אש, במחצבה וביישובים נוספים, ולכן תוספת של כ-4,000 יחידות דיור חדשות לעיר שאוכלוסייתה צעירה וקצב הגידול שלה גבוה – היא בשורה של ממש.

התוכנית, תמל/1081, מושתתת על עקרונות המותאמים לחברה החרדית, ובהם עירוב שימושים מוגבר של מסחר ומבני ציבור בקומת הקרקע, שטחי ציבור, מדרכות רחבות, שבילי אופניים ורשת תחבורה ציבורית ענפה. אלפי דירות הנבנות בעת ובעונה אחת – לצד בתי כנסת, מקוואות, בתי ספר וישיבות – מצריכות ניהול קפדני לפיתוח אינטנסיבי של השטחים הציבוריים והתשתיות הדרושות בגין הגידול המשמעותי, וכל זאת בלוחות זמנים צפופים על מנת להתגבר על המחסור ולענות על הביקוש כמה שיותר מהר.

חושבים ירוק: דגש על בריאות התושבים ועל הגנת הצומח

כמו בכל פרויקט נדל"ני מורכב, גם בפני תוכנית הפיתוח של אלעד ניצבו אתגרים. השכונה החדשה נמצאת בסמיכות למחצבת מגדל צדק (הידועה גם כמחצבת הנסון או נחשונים), וכחלק מהליך התכנון נעשו בדיקות סביבתיות וניטור של איכות האוויר ומפגעי הרעש באתר. אלה נבחנו על ידי המשרד להגנת הסביבה כדי להבטיח עמידה בתקנות מניעת מפגעים, ולוודא שלא תיפגע איכות החיים של התושבים באזור המגורים.

בנוסף, חלק ניכר מהאתר שיועד לשכונת מגורים היה יער שבו שטחים עם ערכיות נופית גבוהה בשל מרבדים של כלניות, רקפות ומינים מוגנים. יחד עם רשות שמורת הטבע והגנים בוצעה העתקה של המינים המוגנים ושל גיאופיטים, צמחים רב־שנתיים בעלי פקעת. אלה הועברו לאזור ראש העין בשלב מקדמי, עוד לפני תחילת העבודות.

אם חופרים מגיעים לממצאים נפלאים

חבל הארץ בו נמצאת העיר אלעד היה נחלתו של שבט אפרים, הוא ידוע במקומות ההיסטוריים המשובצים בו ובשרידי האתרים הקדומים שנשתמרו באזור. אחד הממצאים שהתגלו תוך כדי חפירות באזור המיועד לפיתוח, היה בית חווה עתיק בתוך מגרש שהיה מיועד למגורים. על מנת לשמר את בית החווה, נעשה שינוי בתכנון ובתב"ע (תוכנית בניין עיר) ובוצעה הצרחת שטחים, כך שהאזור שהיה מיועד למגורים יהפוך לשטח ציבורי פתוח שבמרכזו בית החווה העתיק; ואילו במקום שטח ציבורי פתוח סמוך – תיבנה שכונת המגורים. באופן זה מתאפשר לשמר את הממצא מבלי לפגוע בו או במספר יחידות הדיור המתוכנן.

גם במסגרת עבודות הפיתוח באתר נמצאו ממצאים מן העבר: מערת קבורה יהודית מימי בית שני אשר נחשפה בעת העבודות להקמת השכונות החדשות בצפון העיר. במקום התבצעו עבודות תשתית נרחבות להעברת אינסטלציה, חשמל ותשתיות נוספות לקראת בניית השכונה, ובמהלכן נמצאה המערה שצורת הקבורה בה מתאימה לזו המתוארת במסכת סנהדרין. בעקבות הממצא נעשה שינוי תכנון וייושם פתרון הלכתי: הכביש שאמור לעבור במקום יוגבה מעל מתחם מערת הקבורה ויימצא באוויר, כך שייווצר חלל תחתיו, וכן תיבנה ארובה מיוחדת שתעלה את הטומאה כלפי השמיים.

לסיכום, תנופת הבנייה באלעד תשלים את חוסרי הדיור, התעסוקה והשירותים העירוניים שכל כך חסרים בעיר; תייצר עירוניות טובה ותמצה את עתודות הקרקע באופן אופטימלי, מבלי לפגוע בשטחים הפתוחים האיכותיים המקיפים את העיר. בית החווה ומערת הקבורה אומנם עיכבו והאטו את ההתקדמות בשטח – בין אם בשיווק של מגרשים ובין אם בתכנון מחדש – אך האכלוס של יחידות הדיור הראשונות צפוי כבר ברבעון האחרון של 2026.

alt
היקף ביצוע:
כ- 330 מיליון ₪
alt
תקופת הביצוע:
2022-2028
alt
מנהל הפרויקט:
אבשלום חרזי
alt
לקוח:
ערים חברה לפיתוח עירוני בע"מ
alt
alt
alt
alt

מלאו בפירוט כאן

    + העלאת קורות חיים